Kommunerne svigter indeklimaet på skolerne

Kommunerne svigter indeklimaet på skolerne

Ny undersøgelse viser, at seks ud af 10 skoler har problemer med indeklimaet.

Luften i danske klasselokaler er så dårlig, at det går ud over elevernes koncentration. Det viser en stor undersøgelse, som Danmarks Tekniske Universitet(DTU) har foretaget.

- Undersøgelsen er et klart symptom på, at kommunerne bruger for få penge på vedligehold af skolerne. Gamle skoler uden udluftning duer ikke, når man samtidig har rigtig mange elever i små klasselokaler, siger Skole og Forældres formand, Mette With Hagensen.

DTUs undersøgelse viser, at på seks ud af ti skoler var der koncentrationer af CO2, der lå over det acceptable niveau.

Undersøgelsen anbefaler mere udluftning i lokalerne, at eleverne er ude i pauserne og at madaffald fjernes straks efter spisepausen. Der skal ryddes op i lokalerne, så det er muligt at gøre bedre rent. Endelig skal eventuelle ventilationsanlæg kontrolleres og holdes rene.

- Anbefalingerne er et selvfølgeligt første skridt til forbedring af indeklimaet, og det sker allerede på langt de fleste skoler. Udluftning kan dog ikke løse mange års manglende vedligeholdelse og besparelser på rengøring på landets skoler. Der skal mere til for at få forbedret indeklimaet og dermed undervisningsmiljøet for vores elever, siger Skole og Forældres formand.

Hun opfordrer skolebestyrelserne til at føre tilsyn med skolernes indeklima med særligt fokus på undervisningsmiljøvurderingerne og skolens APV. Især set i lyset af, at DTUs undersøgelse også blev foretaget i 2009 - og undervisningsmiljøet er blevet værre siden da.

- Skolebestyrelserne skal tydeliggøre over for kommunerne, hvor udfordringerne med indeklimaet er. Det er kun nogle ganske få kommuner, eksempelvis København, der virkelig satser på bedre fysiske rammer på skolerne. De fleste kommuner forsømmer området, siger Mette With Hagensen.

Læs mere om undersøgelsen

Læs TV 2 Nyhedernes artikel om undersøgelsen

Yderligere kommentarer: Landsformand i Skole og Forældre, Mette With Hagensen, 31 71 63 78

Udgivet den

3. november 2014

af

Læs også

02.04.24
Flere henvendelser om vold og overgreb end forventet
En gennemgang af samtlige henvendelser til Forældrerådgivningen i årene 2020-2024 viser, at der er flere henvendelser om vold og seksuelle krænkelser...
20.03.24
Ny aftale: Mere indflydelse til skolebestyrelserne
I den nye aftale, der er indgået mellem regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, om...