Finanslov: Regeringen vil fjerne det uvildige blik på skolen

Finanslov: Regeringen vil fjerne det uvildige blik på skolen

Regeringen lægger i finanslovsudspil op til at nedlægge Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM), Rådet for Børns Læring og tilsynet med folkeskolerne. Det bekymrer formand for Skole og Forældre Rasmus Edelberg.

” Med DCUM har der været et skarpt blik på undervisningsmiljøet, og hvis det blik bliver filtret ind i alt muligt andet i en styrelse, kan man godt frygte, at synet bliver sløret.”

Klageinstansen mod mobning, som er en del af DCUM, forventes også at blive flyttet. Hvorhen er endnu usikkert.
 
” Det er afgørende, at klageinstansen ligger et sted, hvor der også er en skolefaglig indsigt. Forældrene har brug for at forstå og kunne navigere i skolens praksis, når loven omkring mobning fx ikke bliver overholdt og samarbejdet er svært. Det kalder på forskellige fagligheder og ikke kun jurister. Desværre oplever vi, at mobning er i vækst, og vi har flere opkald i Forældrerådgivningen om det, så der er brug for at styrke instansen, så klagesager hurtigere kan behandles og børnene hjælpes.”
 
Også Rådet for Børns Læring skal ifølge udspillet nedlægges, hvilket formanden også finder uheldigt, da flere kvalificerede indspark er kommet herfra om bl.a. reducering af prøver, mere fokus på sammenhængende indskoling og kvalitet i fritidstilbud. 
 
Det statslige tilsyn med folkeskolerne sløjfes
I udspillet foreslår regeringen også at lade de statslige tilsyn bortfalde. Det gælder bl.a. kvalitetstilsyn på folkeskoleområdet (almen- og specialområdet). Både Kommunernes Landsforening og Skolelederforeningen har været glade for den udmelding, men Rasmus Edelberg er knapt så glad.
 
” Det er ikke hensigtsmæssigt at svække det statslige tilsyn. Når staten vil frisætte skolen og kommunerne til at indrette sig efter lokale behov, er der fortsat – og måske endda i højere grad – behov for, at staten også holder øje med konsekvenserne. Kommunerne skal ikke føre tilsyn med sig selv, for der er brug for et blik udefra, der også kan garantere en vis grad af kvalitet og tryghed hos forældrene.”
 
Formanden mener, at bureaukratiet har fyldt for meget, og man burde have kigget på processerne fremfor at afskaffe tilsynene, så der i højere grad kom fokus på support og understøttelse og mindre grad på påbud. Og i samme ombæring kunne det have været en fordel at styrke vilkår og rammer for det helt lokale tilsyn, som skolebestyrelserne udfører på skolerne, og ligeledes for kvalitetssamtalerne mellem kommunen og skolen.

Udgivet den

5. september 2024

af

mas

Læs også

16.01.25
Skole og Forældre har fået ny næstformand
Siden landsmødet i november, hvor Regitze Spenner Ishøy blev valg til formand, har posten som næstformand været ledig. Skole og Forældres...
23.11.24
Skole og Forældre har fået ny formand
De delegerede på Skole og Forældres landsmøde har valgt næstformand Regitze Spenner Ishøy som ny formand. Den nye formand fik 101 stemmer mod 37 til...