Skoleudviklingssamtalen - en ny og vigtig mulighed for at få indflydelse på skolens udvikling for skolebestyrelsen

Skoleudviklingssamtalen - en ny og vigtig mulighed for at få indflydelse på skolens udvikling for skolebestyrelsen

Skoleudviklingssamtaler er et forum, hvor skoler og kommunen mødes for at drøfte, hvordan man sammen kan lægge en udviklingsplan, der styrker faglighed, læring og trivsel blandt eleverne

Skoleudviklingssamtalerne erstattede i 2023 de hidtidige kvalitetsrapporter, fordi man ønskede at udvikle et nyt format, der havde mere fokus på skolens fremadrettede udvikling. Indtil nu har det primært været skoleledelsen og forvaltningen, der har deltaget i skoleudviklingssamtalen.

Men vedtagelsen af folkeskolens kvalitetsprogram betyder, at fra august 2025 har skolebestyrelsen fået ret til at deltage, så nu skal alle kommuner invitere mindst en forældrerepræsentant fra skolebestyrelsen med til skoleudviklingssamtalen. 

Skole og Forældre anbefaler, at I gør brug af denne ret, fordi det er ny og vigtig mulighed for at få mere indflydelse på skolens udvikling. I den her artikel får du Skole og Forældres anbefalinger til, hvordan I kan gribe arbejdet med denne nye opgave an i skolebestyrelsen. 

Anbefalinger til skolebestyrelsens forberedelse af samtalen

Nogle kommuner og skolebestyrelser har allerede god erfaring med at forberede og deltage i samtalerne, fordi man fra starten i 2023 besluttede at invitere forældrerepræsentanterne med til skoleudviklingssamtalerne. 

Men i langt de fleste kommuner vil det være nødvendigt for skolebestyrelserne, skolelederne og forvaltningen at gå i dialog om, hvordan man griber skoleudviklingssamtalerne an nu. 

De skolebestyrelser, der allerede har erfaring med at deltage i skoleudviklingssamtaler, kan bruge anbefalingerne som en opdateret checkliste. De skolebestyrelser, der skal til at forberede samtalerne for første gang bør huske, at det også kan være en god idé at gå i dialog med forvaltningen om, hvordan I skabe de bedste rammer for skoleudviklingssamtalerne. (Se mere nedenfor).  

Generelle anbefalinger

  • Forretningsorden – Beslut, hvem der deltager i skoleudviklingssamtalen og skriv det ind i jeres forretningsorden. På den måde skal I ikke brug tid og ressourcer på at diskutere det fra år til år, da I har formaliseret processen. 
  • Årshjul og dagsorden – Skriv ind i jeres årshjul, hvornår I går i gang med at forberede skoleudviklingssamtalen. Dvs. I ved, hvornår forberedelsen af samtalen skal på jeres dagsorden. Hvornår forventer I f.eks. at skoleledelsen præsenterer et oplæg? Hvornår er deadline for at indhente datamateriale m.v.? 
  • Prioritér et tæt samarbejde med skoleledelsen – Tag en god og konstruktiv dialog med jeres skoleledelse, hvor I afstemmer forventninger til hinanden. Hidtil har skoleledelsen selv stået for forberedelsen, men nu skal de også vænne sig til at inddrage jer.

Tematiske anbefalinger
Jeres ret til deltagelse i skoleudviklingssamtalen giver jer mulighed for at få direkte indflydelse på skolens udviklingsplaner, men det betyder også, at der lander endnu en opgave på jeres arbejdsbord, som det er vigtigt at forholde sig til. 

Her præsenterer vi nogle temaer, som er vigtige for at få den bedst mulige forberedelse. Men hvordan I vægter dem i forhold til hinanden, afhænger selvfølgelig af hvad I konkret har størst behov for. Det centrale er, at en god forberedelse vil gøre, at I som skolebestyrelse får en vigtig rolle i forhold til at gøre samtalen relevant, nuanceret og handlekraftig. 

Indhent viden:

  • Gennemgå skolens trivselsmålinger, fravær, testresultater og karakterer.
  • Læs skolens selvvalgte indsatsområder og evt. status på eksisterende udviklingsarbejde.
  • Spørg skolelederen, hvilke udviklings- og indsatsområder skoleledelsen vil fokusere på i samtalen. Spørg  kommunalbestyrelsen og/eller forvaltningen, hvad de vil have fokus på

Afdæk forældreperspektivet:

  • I kan f.eks. drøfte hvilke tendenser, udfordringer eller bekymringer I som forældre ønsker at give udtryk for. 
  • Overvej, hvordan det kan kvalificere samtalen (fx om lektiepolitik, undervisningsdifferentiering eller skolehjem-samarbejde)
  • Forbered konkrete forslag eller spørgsmål – i samarbejde med skolelederen
  • Kom med forslag til, hvordan I vil byde ind i forhold til skolens udvikling og følge op på de aftaler, der bliver lavet til samtalen. 

Samarbejd på tværs af skolebestyrelser:

  • Gå i dialog med de andre skolebestyrelser i forberedelsesfasen med henblik på at afklare, hvor I har fælles udfordringer. Det kan give jer et stærkere udgangspunkt, hvis I finder sammen med nogle, der har de samme interesser som jer.
  • Samarbejdet kan foregå i forskellige typer af fora, der spænder lige fra uformelle grupper på SoMe til formaliserede formandsnetværk og lokalafdelinger af Skole og Forældre. 

Skab gode rammer for skoleudviklingssamtalen

Skoleledelsen og kommunerne har afholdt skoleudviklingssamtaler siden 2023, så mange steder er der allerede etableret en ramme for, hvordan de foregår. Men nu hvor det er obligatorisk for kommunerne at invitere en forældrerepræsentant fra skolebestyrelsen, er det vigtigt, at I går i dialog med forvaltningen om, hvordan I skaber de bedst mulige rammer for forældrenes deltagelse. Kommunerne har været vant til, at det primært var fagprofessionelle -og evt. kommunalpolitikere, der skulle indkaldes. Så vær opmærksom på, om møderne bliver lagt på et tidspunkt, som tager hensyn til, at I som regel også har et arbejde at passe. 

I kan med fordel gå i dialog med forvaltningen om: 

  • Tidspunkt for samtalen – Samtalen bør ligge på et tidspunkt, som tager mest muligt hensyn til, at forældrerepræsentant kan deltage uden at skulle tage fri sit arbejde. 
  • Deltagelse – Folkeskolens kvalitetsprogram gør det obligatorisk for kommunerne at invitere én forældrerepræsentant, men der er ikke noget i lovgivningen, der bestemmer, at man ikke kan invitere flere. Skole og Forældre anbefaler, at I går i dialog med forvaltningen om, at man kan invitere 2 forældre, så fordelingen mellem de fag-professionelle og frivillige deltagere bliver mere ligelig. 
  • Elevrepræsentanter – Folkeskolens kvalitetsprogram giver ikke elever ret til at deltage i skoleudviklingssamtalen, men det er er ikke noget, der forhindrer, at man lokalt giver dem den rettighed. Mange kommuner har god erfaring med at invitere elevrepræsentanter med til en del af mødet, så deres perspektiver også bliver hørt.

Formålet med skoleudviklingssamtalerne
Skoleudviklingssamtalerne skal:

  • styrke dialogen mellem skolen og kommunen
  • give skolen ejerskab over egen udvikling
  • sikre systematisk opfølgning på faglighed og trivsel
  • Den årlige samtale mellem skolelederen, skolebestyrelsen og kommunalbestyrelsen (typisk forvaltningen) skal derfor være et fast forum for at drøfte skolens styrker, udfordringer og næste skridt. 

Læs mere:  Skoleudviklingssamtalerne er forankret i folkeskolelovens § 40 a, og du kan finde vejledning og eksempler hos Børne- og Undervisningsministeriet: uvm.dk/folkeskolen/test-evaluering-og-skoleudvikling/skoleudviklingssamtaler

Hvordan foregår en skoleudviklingssamtale?
Der er stor lokal frihed til, hvordan skoleudviklingssamtalerne gennemføres, men følgende elementer er obligatoriske:

  • Samtalen skal foregå mindst én gang om året
  • Skolelederen udarbejder et oplæg med skolens egne udviklings- og indsatsområder
  • Kommunen kan supplere med temaer fra den lokale strategi
  • Samtalen tager udgangspunkt i resultaterne af de obligatoriske test i dansk, læsning og matematik. Derudover kan I også tage udgangspunkt i viden og data om karaktergennemsnit, nationale test, trivselsmålinger og fraværsdata. 
  • Der skal følges op på sidste års samtale og eventuelle handlingsplaner
  • Skoleudviklingssamtalerne er omfattet af lov om gennemsigtighed og åbenhed i uddannelserne. Derfor skal der udarbejdes et notat, som indeholder en opsummering af resultater og konklusioner. Notatet skal derefter lægges op på skolens hjemmeside, så referatet er offentligt tilgængeligt for alle.

Senest opdateret den

22. april 2025

af

pe

Læs også

01.04.25
Flere valgfag i udskolingen
Over de kommende år skal eleverne i udskolingen have flere valgfag - både med og uden eksamen. Det stiller krav til elever, personale og skoleleder,...
18.03.25
Overblik over folkeskolens kvalitetsprogram
Der er i alt 33 initiativer i aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram, som vi her giver et overblik over – med et særligt fokus på, hvor de enkelte...