Ny ungdomsuddannelse og opgør med karakterskala er positive elementer i ny reform

Ny ungdomsuddannelse og opgør med karakterskala er positive elementer i ny reform

Regeringen har indgået en aftale med Dansk Folkeparti og SF om at reformere ungdomsuddannelserne

Der er positive elementer som en ny uddannelsesmulighed (EPX), hvor teori og praksis kobles og samler flere unge på gymnasierne samt et opgør med karakterskalaen. Dog nedlægges 10.klasse og karakterkravet til STX stiger.

Med aftalen oprettes en ny Epx-uddannelse, der er klar i 2030, med et karakterkrav på 2. Samtidig hæves karakterkravet til STX fra 5 til 6. 

”Epx’en giver de unge et lokalt studiemiljø med andre unge, hvor teori og praksis kobles tæt. Det er godt, men vil kræve tid og ressourcer at opbygge. Dog undrer det mig, at man sælger det som en gymnasial uddannelse, for hvorfor så ikke sidestille karakterkravet med STX og kravet til hvem, der kan undervise? Jeg kan godt være bekymret for, at vi får skabt en A og B-uddannelse, hvor noget er finere end andet, og vi øger uligheden ift. mulighed for uddannelse. Noget der særligt vil gå udover drengene og unge med anden etnisk herkomst,” siger formand for Skole og Forældre Regitze Spenner Ishøy.

Formanden glæder sig dog over, at det ser ud til, at vi får et opgør med karakterskalaen, for den er i dag med til at sende nogle forkerte signaler, når eleverne fx kan få en minuskarakter.

Nedlægges af 10.klasse er skidt nyt for de sårbare
Det er med aftalen besluttet at nedlægge 10. klasse i den form, der er i dag, hvor de unge kan bruge det ekstra år på at forbedre karaktererne eller modnes. Dog øges puljen, der giver tilskud til efterskoleophold for familier, der er i udsatte økonomiske positioner, der gives ret til et år på FGU, hvis folkeskolens afgangsprøve ikke er bestået og elever i specialundervisningstilbud får mulighed for at tage 9.klasses afgangsprøve over to år i stedet for et.

”Jeg synes, det er brandærgerligt, at 10. klasse nedlægges. Det vil øge præstationspresset yderligere, og gå udover de børn, som har det svært. Nogle kan ikke tage et år hjemmefra på efterskole, for det har de slet ikke ressourcer til, og selv med tilskud vil det fortsat være mange penge, man skal lægge for et efterskoleophold, så hvad skal der ske med dem?” siger Regitze Spenner Ishøy.

Læs mere om aftalen

 

Udgivet den

19. februar 2025

af

pe

Læs også

29.01.25
Skoler forbyder mobiler uden at inddrage eleverne 
Forbud mod mobiler på landets folkeskoler er udbredt. Det viser en ny undersøgelse, som Skole og Forældre har lavet blandt 947...
16.01.25
Skole og Forældre har fået ny næstformand
Siden landsmødet i november, hvor Regitze Spenner Ishøy blev valg til formand, har posten som næstformand været ledig. Skole og Forældres...