Nyt behandlingstilbud kan gøre en forskel for børn og unge i mistrivsel
Både forældre, børn og unge i alderen 5 – 17 år skal kunne henvende sig, hvis de fx oplever let til moderat nedsat funktionsniveau grundet fx bekymring, tristhed, forstyrrede tanker om krop og mad, adfærdsvanskeligheder, selvskade, tvangstanker og -handlinger samt uro og uopmærksomhed.
”Lige nu venter børn og forældre alt for længe på at få hjælp, når barnet ikke trives. Derfor er det godt, der kommer et tilbud i alle kommuner, hvor man kan henvende sig et sted og blive guidet videre og ikke skal igennem så mange led og evt. henvisning. Det er et stort skridt, at man hurtigere kan få hjælp, men det vil tage tid at bygge op, og så bliver det spændende at se, om de ressourcer til det rækker, for behovet derude er stort,” siger formand for Skole og Forældre Rasmus Edelberg
Der mangler en tovholderfunktion
Når man henvender sig til behandlingstilbuddet, vil man blive tilbudt en forsamtale, som kan være telefonisk, og et fleksibelt tilrettelagt behandlingsforløb. Behandlingsforløbet indledes med en screeningssamtale, hvor behandlingsbehovet afdækkes. Ved behov kan der henvises direkte til den regionale børne- og undgomspsykiatri.
”Det er positivt, at der i tilbuddet er mange fagligheder, der kan hjælpe, og at barnet kan få et tilbud, der er skræddersyet efter behovet. Jeg kunne dog godt have ønsket mig en decideret tovholderfunktion, for det trækker tænder ud at finde rundt i regler og bære viden rundt mellem systemer, som forældre bruger mange ressourcer på i dag. Det går ud over barn, familie og arbejdspladser. Den udfordring løses ikke med tilbuddet her.”
Kommunerne skal begynde implementeringen i første halvår af 2024.
Læs de faglige rammer her Nyt kommunalt behandlingstilbud til børn og unge i psykisk mistrivsel | Sundhedsstyrelsen