Undervisningspligt

Undervisningspligt

Alle børn, der opholder sig i Danmark, er omfattet af undervisningspligten

Undervisningspligten indtræder 1. august i det år, hvor barnet fylder 6 år, jf. folkeskolelovens § 34. Undervisningspligten ophører 31. juli ved afslutningen af undervisningen på 9. klassetrin. Undervisningspligten ophører dog senest den 31. juli i det kalenderår, hvor barnet fylder 17 år, jf. folkeskolelovens § 34 stk. 1.

Hvis der er særlige grunde til, at barnet ikke kan begynde undervisningen efter reglerne, kan der søges udsættelse i et år, jf. folkeskolelovens § 34 stk. 2.

Den der har forældremyndigheden, eller den der faktisk sørger for barnet, skal medvirke til at undervisningspligten opfyldes. I folkeskolelovens § 2 stk. 3 står der, at elever og forældre samarbejder med skolen om at leve op til folkeskolens formål. Populært sagt betyder det, at hjem og skole skal samarbejde om barnets undervisning og skolegang.

I Danmark er der ikke skolepligt, men undervisningspligt. Undervisningspligten medfører pligt til at deltage i undervisningen i folkeskolens grundskole eller i en undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Undervisningspligten kan således opfyldes ved, at eleven går i folkeskolen, i en privatskole eller undervises hjemme.

Senest opdateret den

6. februar 2020

af

cg

Læs også

18.03.25
Overblik over folkeskolens kvalitetsprogram
Der er i alt 33 initiativer i aftalen om folkeskolens kvalitetsprogram, som vi her giver et overblik over – med et særligt fokus på, hvor de enkelte...
01.09.21
Frihedsgrader
I skoleåret 2021/22 gives der frihed til at droppe elevplanerne og til skære den understøttende undervisning bort. Vi kigger her på, hvad...