Årsrapport: Flere henvendelser om specialundervisning og visitation  

Årsrapport: Flere henvendelser om specialundervisning og visitation  

Et stigende antal forældre støder ind i problemer med deres barns skole, når barnet har brug for støtte. Det viser tal fra Forældrerådgivningen, som rådgiver forældre til børn i skolen.

Hvert tredje opkald til Forældrerådgivningen i 2024 handlede om specialundervisning og visitation. Og henvendelser med spørgsmål til netop det område er steget fra 16% i 2023 til 19% i 2024. Det viser årsrapporten fra Forældrerådgivningen 2024. 

Ifølge Lise Lotte Wibe, der er leder af rådgivningen, er noget af det, der fylder i samtalerne fx spørgsmål om støtte, der ikke bliver videreført i overgang fra børnehave til skole, selvom den pædagogisk psykologiske vurdering (PPV) siger, det er nødvendigt. Samtidig hører hun også i stigende grad fra forældre, der fortæller om, at skolen kun kan have deres barn i få timer om dagen, og det bliver indsatsen for barnet, der har det svært, selvom kommunen er forpligtet til at stille med reel undervisning.  

”De forældre, vi snakker med, oplever ofte, at det er meget tidskrævende at få hjælp og støtte til deres barn. De indgår i dialog med skolen, men mange gange udebliver de konkrete indsatser, og der bliver kaldt på en PPV, også selvom det er indsatser, der kan gives uden. I den periode føler mange, at de befinder sig i en form for ingenmandsland, og meget bliver overladt til forældrene selv,” siger Lise Lotte Wibe.  

Mens der er sket en stigning i henvendelser om specialundervisning og visitation, så er det hyppigste tema fortsat samarbejde og kommunikation, der ligger på samme niveau som sidste år.  

Børn skal have hurtig og kvalificeret hjælp 

Hos Skole og Forældres formand Regitze Spenner Ishøy kommer det stigende antal henvendelser om specialundervisning og visitation ikke som den store overraskelse. Men det gør til gengæld indtryk og vækker bekymring.  

”Vi hører om kommuner, hvor det går alt for stærkt med at få så mange børn som muligt ind i den almene folkeskole. Hvor det lugter mere af spareøvelse frem for at tilgodese, hvad barnet har brug for. Det er virkelig bekymrende og kan forstærke mange af de udfordringer, vi ser i dag, med børn, der ikke kan være i skolen,” siger Regitze Spenner Ishøy.   

Hun efterlyser, at forældre og børn kan få hurtig hjælp, at forældre bliver inddraget og der er mulighed for stærke relationer og et tæt samarbejde mellem skole og hjem. Og så er det for hende helt essentielt, at forældrene kan bede om et uvildigt blik på barnet og en grundig og kvalificeret beskrivelse af, hvad barnet har brug for både individuelt og i fællesskabet fx fra PPR, og særligt i de tilfælde, hvor indsatser og støtte fra skolen udebliver.   

Om Forældrerådgivningen 

Forældrerådgivningen er et tilbud til alle forældre med børn i grundskolen uanset skoleform. Forældrerådgivningen har eksisteret siden 2006, og er finansieret af Undervisningsministeriet gennem finanslovsbevillinger i form af driftslignende tilskud. 

Forældrerådgivningen drives af Skole og Forældre, som er Danmarks landsdækkende forening for forældre til børn i folkeskolen. 

Udgivet den

1. april 2025

af

mas

Læs også

25.02.25
Trivselskommissionens anbefalinger mangler fokus på skolens rammer og vilkår
Den længe ventede rapport fra Trivselskommissionen er landet. Det moderne forældreskab er et ud af otte områder, hvor kommissionen kommer med...
19.02.25
Ny ungdomsuddannelse og opgør med karakterskala er positive elementer i ny reform
Regeringen har indgået en aftale med Dansk Folkeparti og SF om at reformere ungdomsuddannelserne